Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiemelkedő lovas személyiségek

 Kiemelkedő lovas személyiségek

Monty Roberts 

Monty Roberts nagyon szegény családban nőtt fel. Édesapja istállóról istállóra, farmról farmra járt lovakat tanítani és nevelni.

Egyik nap az iskolában Monty osztálya azt a feladatot kapta, hogy otthon mindenki írjon fogalmazást arról, hogy mi szeretne lenni felnőtt korában.

Monty egy hét oldalas dolgozatot adott be a tanárának, amiben részletesen leírta, hogy egy 200 hektáros föld birtokosa lesz, ahol lovakat és lovasokat fog képezni és tanítani. Még az elképzelt 400 négyzetméteres házát, a többi épületet és istállókat is lerajzolta egy alaprajzra, amit szintén beadott a dolgozattal együtt.

Két nappal később a tanár kiosztotta a dolgozatokat.

Monty legnagyobb megdöbbenésére egyest kapott rá.

A fiú óra után megkérdezte a tanárt, hogy miért kapott rá rossz jegyet. A tanár azt felelte, hogy azért, mert az álmai túl nagyok, hisz ő mégis csak egy szegény gyerek, és soha sem lesz elég pénze ahhoz, hogy ezeket a terveket megvalósíthassa.

Viszont felajánlotta a fiúnak, hogy újraírhatja a dolgozatát egy jobb jegyért.

Monty azonban azt felelte: „Tanár Úr! Ön tartsa meg az egyest, én pedig megtartom az álmaimat!”

Néhány évvel később ugyanez a tanár harminc gyereket vitt egy kétszáz hektáros farmra egy lovas táborba. Mielőtt hazaindultak volna, odament hozzájuk a farm tulajdonosa, aki nem volt más, mint az addigra már felnőtt Monty Roberts.

A tanár nagyon megörült régi tanítványának, és azt mondta neki:

„Amikor a tanárod voltam, nem hittem az álmaidban, amiért bocsánatot kérek tőled. Szerencsére neked volt elég bátorságod ahhoz, hogy ragaszkodj hozzájuk, és valóra váltsd őket. Örülök, hogy annak idején nem engedted, hogy elvegyem tőled az álmaidat.”

Ma az ’igazi Suttogó’ néven ismert Monty Roberts a világ minden táján tanítja módszerét.

TANULSÁG: Ne hagyd ellopni az álmaidat! Kövesd őket, bárki bármit is mond!

 

 

Dallos Gyula

 

Dallos Gyula alighanem egyedülálló jelenség nemcsak a magyar lovasok, de az egész magyar sport világában is. Xenophon (i.e. 434-355) által lefektetett alapeszmék a lovaglás művészetéről,- ami jelenleg is a mai modern lovasművészet egyik alapja,- alakította ki Dallos Gyula gondolkodását és kapcsolatát a lovakkal. A magyar sport nemzetközileg elismert nagykövete, azon belül is a díjlovaglás koronázatlan királya.

Az egyik legismertebb magyar lovas sportoló eddigi sporteredményei maguk helyett beszélnek. A magyar bajnokságban 25 alkalommal volt első, 11 világkupa forduló győzelme, 6 esetben, a világkupa döntőjében való részvétele, 1991-ben Európa bajnokság egyéni 7. helyezés, 1993-ban Európa bajnokság egyéni bronzérem, 1994-ben világbajnokság egyéni 7. helyezés egyedülálló teljesítmény a hazai díjlovaglás eddigi történetében. A klasszis versenyző erényéhez tartozik az emberek iránti nagyfokú tisztelet, segíteni akarás, a ló iránti mérhetetlen türelem és alázat. A szombathelyi születésű sportoló tehetségesnek bizonyult a labdarúgásban, műkorcsolyázásban és a futásban, de végül, 1962-ben mégis a lovas sportot választotta. Először a díjugratók majd a military sportolók kőzött tűnt fel szorgalmával, tehetségével, amit akkori eredményei is bizonyítanak. Az 1972-es müncheni olimpiára még a military keret tagjaként készült. Amikor 1974-ben eltörte a lábát, egy korábbi elhatározását valósította meg. A lovas sportok közül a díjlovas szakágat választotta. Döntését így indokolta:” A díjlovaglásban valami vonzó kettőség van. Egyrészről itt szükséges a legnagyobb elméleti felkészültség, másrészt itt a legintenzívebb és a legmeghatározóbb a lóval kialakított személyes kontaktus. A lovas részéről a legerősebb akaratátvitelre itt van szükség, hiszen a lovakat gyakran természetes mozgásuk ellen való mozgáskombinációkra kell rávenni. Ez a munka a ló és az ember együvé tartozása egy közös cél érdekében, egy különleges alkotó cselekvés a ló és az ember barátságának szimbóluma.” Dallos Gyula mesteredző, közel 2O éven keresztül volt a díjlovagló szakág szövetségi kapitánya. Tagja a Nemzetközi Díjlovasok Klubjának, a Nemzetközi Díjlovas Edzők Klubjának, a Magyar Edzők Társaságának. A Magyar Lovassport örökös bajnoka, Vas megye örökös bajnoka, Dunakeszi díszpolgára, Széchenyi Emlékérem és az Ádám Zoltán Emlékérem birtokosa

 

Lázár Zoltán, és Lázár vilmos

 

 

Mindketten sokszoros fogathajtó-világbajnokok, lovasparkot üzemeltetnek, ráadásul a CBA társtulajdonosaiként elismert üzletemberek

 

Túri József

 

"Nem elég, ha valakinek sok pénze van, vesz egy drága és képességű lovat azonban nem tanul meg rendesen lovagolni, viselkedni."

Túri József a díjugrató  szakág egyik legeredményesebb versenyzője volt. A 48. évében elhunyt lovas sok érdemben részesült.  1988-ban a Szöuli olimpián az angol csapat tagjaként inulhatott, itt egyéniben a 12. helyen végzett és csapatban 6. lett.

Az angol csapat tagjaként jó barátokra tett szert, mint például Nick Skelton, Mark Amstrong, Geoff Billington és Rob Hoekstra.

Az olimpia után az angol csapattaltovább versenyzett és nyert EB-t. Azttán a 90'-venes években visszatért Magyarországra ahol folytatta lovas pályfutását.

Több nagy versenyen is megálta a helyét például a Római Világjátékokon elért 6. helyezés, több Nemzetek Díja győzelem, sikeres Világkupa szereplés és magyar bajnoki cím. A 2000-res Sydney-i olimpiára is minősült azonban lova Superville a verseny helyszínén lesérült így nem állhatott rajthoz.

Végül 2003 nyarán egy motor balesetben hunyt el.

 

Platthy József

 

 

Az 1900-ban született Platthy József, aki egyedi és zseniális alakja volt a díjugrató-sportnak. Platthy sikerének kulcsa szinte teljes egészében a lóval való megmagyarázhatatlan és taníthatatlan kommunikáció és összhang volt. Platthy maga volt a csoda, millióból egy, aki hihetetlen érzékkel nyúlt minden egyes négylábú társához. Sokan próbálták ellesni, milyen varázslatot csinál a híres őstehetség, és ő sem zárkózott el a lovasoktól, azt a pluszt azonban, ami őt világszínvonalra emelte, lehetetlen volt bárkinek is átadni.

Tudását egyedül lovakon keresztül tudta eljuttatni másokhoz: az általa kiképzett lovak legtöbbje képességén felül teljesített, más lovasok alatt is. Platthy József eddigi egyetlen olimpiai érmes díjugratónkként vonult be a történelembe. 1936-ban, a berlini ötkarikás játékokon, Sellővel, a telivér kancával szerzett bronzérmet. Sellő eredetileg tartaléklóként szerepelt az olimpiai keretben. Azért indult végül Berlinben, mert Platthy első számú lova elpusztult az Olimpia előtt. A lovas zsenialitását igazolja, hogy tartaléklovával tudta elérni hazánk eddigi legkimagaslóbb eredményét.

Zsiga bácsi, sporttól való visszavonulása után is, szinte halálának napjáig lovagolt. Sokan szerették nézni, ahogy a törékeny alkatú, nyolcvan év fölötti Zsiga bácsi a legnehezebben kezelhető öttusalovakat is percek alatt együttműködésre ösztönözte. És ha épp senki sem volt kint a pályán, aki aggódva kérte volna, hogy legalább ne ugrasson, átugratott néhány akadályt is. 90 éves korában hunyt el.

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 16456
Hónap: 321
Nap: 17