Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megfelelő istálló

 Hatékony istálló-építés

Egy hatékonyan felépített istállóval nem csupán pénzt, időt és fáradtságot takaríthatunk meg, de javíthatunk lovaink egészségügyi állapotán is. Hogyan csináljuk? Kierül a következő cikkből!
 

A jövő bajnokai királyi bánásmódot érdemelnek. Azt, aki segítőtársunk a munkában, megfelelő bánásmódban kell részesíteni. Tehát miért is helyezzük lovainkat lakhatatlan istállóba? De még mielőtt átköltöztetnénk őket a rögtönzött pajtából a lehető legdrágább istállóba, rengeteg dolog van, amit fontolóra kellene vennünk. A jó szerkezetű, jól felépített istállónak jó a szellőzése, világos, tágas, kényelmes benne úgy dolgozni, mint tartózkodni. Champ Hough nagyszerű lovas és istálló építő szerint, az istálló ugyanolyan otthonos kell legyen a lovak számára, mint számunkra a saját házunk. A következőkben megoszt velünk néhány tippet, a több mint harminc istálló felépítését követően szerzett tapasztalataiból.

 

 

istálló, lovag, gondozás, lovasbox,

Amerikai istálló


 

Hough azt javasolja, hogy mielőtt elkezdenénk megtervezni az istállót, meg kell találnunk a célnak megfelelő helyet. A megfelelő alatt egy olyan helyet ért, amely képes biztosítani az olyannyira szükséges légáramlást és a megfelelő vízelvezetést. Ezáltal megakadályozhatjuk a pajtán belül kialakuló járványos megbetegedéseket. Ugyanakkor, egy jó telek könnyű hozzáférést biztosít a különböző létesítményekhez, valamint az autópályához vagy az úthoz. Hough szerint mindezt tartsuk szem előtt. Esztétikai okokból, a hasznos, de nem igazán látványos dolgokat, például a trágya tárolót ne tartsuk az utak és a ház közelében, hanem a pajta mellett. A szállító dokkokat és rámpákat azonos módon kell tárolni.

Arra is felhívja az istálló építők figyelmét, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett, a szállító autók parkolóhelye nem kellene zavarja a lovak közlekedését. A pajta elrendezését illetően, Hough megosztja velünk saját trükkjét. Szó szerint azt javasolja, hogy csökkentsük minimálisra az istálló boxok közötti lépéseket, illetve távolságot. Ez azt jelenti, hogy a víztároló, a takarmánytároló, valamint alóápolási szerek legyenek könnyen elérhetők vagy egymás mellett. Továbbá, szerinte a potenciálisan piszkos helyiségeket, mint például az álló boxokat és a fürdőhelyiségeket el kell zárni, illetve különíteni egymástól, hogy kevesebb piszokkal legyen dolgunk a pajtában. Az álló boxok választófallal történő ellátása, nagyszerű ötlet. Az istállók folyosóit általában 3,5 méter hosszúra építik, de Hough ragaszkodik még, plusz 0,5 méterhez.

 

 

lovak, istálló, gondozás, tisztántartás, lovasbox
Tiszta istálló

 

Ez lehetővé teszi a járműveknek, hogy bemehessenek az istállóba, a lovaknak meg a gondozóiknak pedig, elegendő belső mozgásteret biztosít. A szélesebb ajtónyíláson keresztül több fény árad a helyiségbe és javul a levegőáramlat. Ha szúnyoghálót szerelünk az ablakokra és a tolóajtókra, azcsökkenteni fogja a legyek számát, míg a ventilátor lehetővé teszi a meleg levegő cseréjét, hűvösebb levegőre. A jobb vízelvezetés végett, Hough az istálló aljzatának lekövezését vagy aszfaltozását javasolja. Ráadásul, ezeken a lovak is könnyebben tudnak járni. Idővel mindez megtérül, hiszen kevesebb lesz az állatorvosnál befizetett számla, alacsonyabbak lesznek a karbantartási és fenntartási költségek és növekedni fog az ingatlan értéke is. Megfelelő istállókban a lovak egészségesebbek lesznek, jobban szaporodnak és bajnoki minőségű utódokat hoznak a világra.

 

A lovak és az időjárás 

 

A lovak és az időjárás
Mennyire befolyásolják a lovak magatartását és viselkedését a külső körülmények? A lovak a szabadban érzik a legjobban magukat, ezért sokkal inkább ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, mint az ember.
 

Érdemes tudatában lenni azzal, hogy a lovak viselkedését és teljesítményszintjét a változó időjárási körülmények is magymértékben befolyásolják. Egy megértő lovas tisztában van ezzel a ténnyel és ennek megfelelően kezeli az állatot. Az alábbiakban szó lesz arról, hogyan hatnak az időjárási körülmények a lovak viselkedésére.

 

legyes-lovakHa meleg van...

Akárcsak az embereket, a hőség levertté és ingerlékennyé teszi a lovakat is. Ilyenkor több vizet fogyasztanak és az árnyékos helyeket kedvelik. Még a szabad területen szívesen tartozkodó négylábú is olyan tiszta, árnyas helyre húzódik, ahol nincsenek legyek. Az érzékeny lovat végtelenül felingerli a meleg és a legyek jelenléte, kétségbeesett vágtába kezd vagy dobbant lábával és megpróbál megszabadulni a nyergétől. Hasznos lehet ebben az esetben egy jó légyriasztó is!


Ha hideg van ...

A hidegben a lovak több abrakot fogyasztanak hogy testükben elegendő hő szabaduljon fel. Az állatok ilyenkor társaikat is melegítik testükkel és szorosabban állnak egymás mellett. A hidegben ajánlatos őket védett helyen tartani, jobban táplálni és meleg pokrócot teríteni a hátukra, főleg akkor, ha kénytelenek a szabadban is tartózkodni. Azokat az embereket, akik kevésbé ismerik a lovakat megdöbbenti, ha „szegényke" a hidegben kint tartózkodik, de tudniillik, hogy ezek az állatok sokkal jobban bírják a hideget, mint a nagy meleget.

lovak-telen

A hosszan tartó hideg különösen az idősebb lovakat viseli meg. A lovak téli szőrzetét nyírással távolítják el, ha kimelegszik az idő, de ez a télen növesztett bunda megvédi őket a hidegtől. Ha kiviszik őket az istállóból a szabadba, ugrándozni kezdenek és játékosan ki-kirúgnak, mert érzik, hogy lehűlt a levegő, ilyenkor pedig frissek és vidámak. Mégis a nagy hidegben ajánlatos pokróccal letakarni a lovakat és a munka vagy a gyakorlatozás előtt egy gyors bemelegítéssel felkészíteni őket az előttük álló feladatra.

lo-kepek-szem


Ha süt a nap...

lovak látását nagymértékben befolyásolja a napsütés. Időbe telik, amíg a szemük alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, ezért rosszul reagálnak a gyors fényerősség változásokra. A napfény valamint az árnyék hirtelen váltakozása megzavarja és megriasztja őket. A katonai kiképzéseknél gyakran előfordul, hogy ló és lovasa napsütéses helyről ugrik át kevésbé világosabb területre vagy fordítva vagyis nyílt terepről fák alá ás vissza. A lovasnak tudnia kell, hogy ebben az esetben a ló látása átmenetileg gyengül. Erős napsütésben az állat megriad, mivel nem lát megfelelően, de a sötétebb helyeket sem kedveli. A lovasnak számításba kell vennie, hogy lova nyugtalanabb olyankor, amikor nem megfelelőek számára a látási viszonyok.

lo-kepek-arnyekban

Ha esik az eső...

Az eső általában nem gátolja a lovakat a legelésben vagy egyéb tevékenységben. Sok ló könnyebben végzi munkáját enyhe esőben, de akár az embereknél, lova válogatja. Egy kis eső enyhülést hoz a keményen dolgozó lovak számára, mivel lehűti őket. Problémák akkor merülhetnek fel, ha az eső miatt csúszós vagy süppedős a talaj. Zuhogó esőben még nehezebb a lovakat munkára bírni, mivel ilyenkor fedél alatt szeretnek tartózkodni. Ha ez nem történik meg akkor lesunyják fejüket és hátsó felüket a szél irányába fordítják.

 

lo-kepek-vizes-lo


Ha fúj a szél...

A nagy szél megzavarja a lovakat és nagy valószínűséggel vágtázni kezdenek, akár nyergeletlenül, de nyereggel is. Ez azért van, mert a szél süvítése megnehezíti, hogy más zajokat is kiszűrjenek, így érzékeik egy ragadozó közeledését sem jeleznék. Ez a tény pedig idegessé teszi az állatot és elbizonytalanítja. Ennek ellenére lovagolni lehet erős szélben is, de a fenti okok miatt kevés ló viselkedik a megszokott módon, a legtöbb a byugtalanság jeleit mutatja.

 

lo-a-szelben


Hó és jég...

A lovak viselkedését általában nem befolyásolja, ha havazik, de ennek előfeltétele a bőséges takarmány és a biztonságos menedék. Ha azonban ezeket nem biztosítják a számára, akkor izgatottá válik és futni kezd a hóban. Akkor is nyugtalan lesz a ló, ha jeges, csúszós útra viszi lovasa. A kemény és fagyott talaj zúzódásokat és lábfájást idézhet elő. A legtöbb lovas elkerüli ezeket a helyzeteket, mert ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy megvédje lovát a sérülésektől.

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 17615
Hónap: 323
Nap: 20