Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Takarmányozás

 Vitaminok 

 

Lovas tudnivalók: a vitaminok fontossága a ló táplálkozásában
A táplálék-kiegészítők és vitaminok létfontosságúak szervezet optimális működésének szempontjából. A mai világban egy alma vitaminértéke sajnos nem ugyanaz, mint évekkel ezelőtt volt. Mindez a lovak etetését is befolyásolja.
 

Az elmúlt 20 évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsökvitamintartalma. Ma már fizikai képtelenség kizárólag az élelmiszereken keresztül szervezetünkbe juttatni a létfontosságú összetevőket. Éppen ezért szükség van táplálék-kiegészítőkre és vitaminokra.

 

fekete-lo-almat-eszik

 

A vitaminok és az ásványi anyagok két részét fedik le a lovak számára oly fontos 6 tápanyagnak (a másik négy: víz, szénhidrát, protein és zsír). A táplálkozástudományi szakértők szerint a legtöbb kifejlett, tenyésztésben nem lévő ló, amelyik csak könnyű munkát végez, a megfelelő minőségű legelőn magához tudja venni mind a hat tápanyagot, elegendő mennyiségben (só és víz biztosítása mellett). Ugyanakkor a legtöbb takarmány nyomelem tartalma alacsony, ezért önmagában ez a táplálkozás nem elég a lónak.

A lovak viszonylag kis mennyiségben igényelnek vitaminokat és ásványi anyagokat, ugyanakkor hiányuk esetén egészségügyi problémák jelentkeznek. A vitaminhiány, éppúgy, mint az embereknél a lovak esetében is különböző elváltozásokban mutatkozik meg. Lehetnek idegrendszeri tünetek, immunrendszer gyengesége, pata-bőr problémák, és mozgásszervi problémák. Tehát ha lovunknál szokatlan viselkedést, vagy betegségre utaló tüneteket tapasztalunk, nem feltétlen szervi elváltozás állhat a háttérben. A vitamin-túladagolás is ugyan olyan problémát okozhat, mint hiánya.

 

lo-almat-eszik

 

Összefoglalva a főbb vitaminhiányok-túladagolás és tünetei

 

A-vitamin: Inkább a vemhes kancákat és a csikókat fenyegeti. A napfényhiány és az elégtelen béta-karotin ellátottság vemhesülési zavarokat, életképtelen csikókat tartósan hasmenésessé teheti. Túladagolása csonttörési hajlamot, növekedés leállását okozhatja.

B-vitamin: Igen ritkán fordul elő ilyen jellegű vitaminhiány: gyengeség bőr, idegrendszeri tünetek jellemzik. Sörélesztő (10g/nap) néhány napon át való adása hatásos lehet. Túladagolása nem valószínű, mivel vízben oldódó vitamin, így a felesleg vizelettel kiürül.

 

kanca-es-csikoja

 

D-vitamin: Sokáig sötét istállóban tartott lovak, csikók esetében angolkór alakulhat ki. A ló nagyon érzékeny a D-vitamin túladagolásra! Étvágytalanság, mozgászavar, alakulhat ki.

Kalcium és foszforellátás zavarai: Csontlágyulás, csontritkulás. Felnőtt Öreg lovaknál, szegényes takarmányozás mellett mozgászavart, csontkinövést, csonttörési hajlamot létrehozva. Tetániás görcs, vemhes, ellés utáni szoptató kanca betegség, amelyet a vér kalciumhiánya okoz. Remegés, izzadás, apró izomrángások jellemzik.

Nátrium és klórhiány: Nagyfokú izzadás, elégtelen nyalósó adás étvágytalanságot, teljesítmény csökkenést, lesoványodást okoz.

 

fekete-lo-repet-kap

 

E-vitamin szelén hiány: Az E-vitamin izomvédő hatású. Hiánya kizárólag pillangósszénák etetése során alakul ki. Csikók alacsony súllyal születnek, gyakori a halvaszületés. Néhány hetes csikókban jelentkezhet légzészavar, szívműködési rendellenesség, gyors kifáradás, szapora légzés, farizom enyhe duzzanata. Vemhes kancának a második félidőben feltétlen szükséges az E-vitamin injekció adása.

Számos táp, müzli, táplálék-kiegészítő áll ma Magyarországon a lótartók rendelkezésére, amelyek tartalmazzák azokat a fontos vitaminokat, amikre lovainknak szüksége van.

Nagyon szeretik a lovak az édességet, kaphatnak, de csak nagyon keveset!

Nézd, milyen ízletesen eszi a ló az alábbi videón az almás toffe-t! :)

 
Ló almát eszik! :)

 

Jutalmazás :D 

Milyen jutalmat kapjon a ló?
A lovaskönyvek általában nagyon keveset foglalkoznak a jutalmazás jelentőségével és gyakorlati hasznával, pedig nagyon megkönnyíteni a lovasok dolgát.   
 

A ló jutalmazása

A lovaskönyvek általában nagyon keveset foglalkoznak a jutalmazás jelentőségével és gyakorlati hasznával. A lóval kapcsolatos tevékenység elsősorban az elmúlt korokban a férfi foglalkozás körébe tartozott. A szántás-vetés, a katonáskodás, a fuvarozás, pásztorkodás, mindig mind férfi munka volt. A természete, ereje, testtömege erőt, gyors reflexet, bátorságot, határozottságot igényelt. A tenyésztés során a ló kezelhetősége, jó szándéka, használhatósága nem mindig volt fő szempont. A katonaságnál, a paraszti lótartásban, a rúgós, harapós, ágaskodós lovakkal való bánás nagyra becsült, férfias virtusnak számított. A lovak kiképzésénél és használatánál a lovak megtörése, legyőzése volt a leggyakoribb módszer, melyhez fizikai erő, durvaság, ordítozás, ostor, pálca, éles sarkantyú és egyéb kényszerítő eszközök voltak szükségesek. Még ma is él a betanítás helyett a betörés kifejezés használata.

 

hogyan-jutalamazd-a-lovat

 


Többet ésszel, mint erővel!

Kétségtelen, hogy az erőszakos módszerek néha célravezetőek lehetnek, de az eredmény ebben az esetben nem a kölcsönös bizalmon alapuló eredményes együttműködés, hanem a félelmen és rettegésen alapuló kényszertevékenység. A gyakorlati lovasemberek tudják, hogy nem is ritkán, akadnak olyan lovak, melyeket helyben akár agyon is lehet verni, mégsem mozdulnak, ha egyszer megkötik magukat. A lóval való birkózás rendkívül időpazarló, veszélyes és legtöbbször kétes értékű munka.

A nyugati lovasvilág felismerte, hogy az eredményes sportteljesítmények eléréséhez intelligens, jó idegrendszerű, jó mozgású, könnyen kezelhető lovakra van szükség. Ezért ezeket a tulajdonságokat a tenyészkiválasztásnál az egyéb tulajdonságok elé sorolta. Ennek eredményeként került a nyugati lovassport a világ élvonalába. A megváltozott körülmények miatt, már nem volt szükség a feltétlen erőfölényre, ezáltal megkezdődött a szakma élnőiesedése. A szakirodalom ugyan mindig szemérmesen a segítségek elfogadtatásáról beszélt, de ez az elfogadtatás a férfi lovastársadalomban a gyakorlatban a segítségek erőszakos ráerőltetettségét jelentette. A női lovastársadalomban sokkal nagyobb az együttérzés (beleérzés, empátia), a stílusérzék, a türelem és szerencsére kisebb fizikai erővel rendelkeznek ahhoz, hogy durva módszerekkel tudják kényszeríteni lovaikat az eredmények elérésére. Ezért sikerük titka a lóval való együttműködésben rejlik.

lonak-repa


A ló nem technikai sporteszköz

A lovas- és lósport ma már a hatalmas követelmények mellett, intelligens sportlovakat és intelligens sportembereket kíván. A nagy követelmény hatalmas idegi és fizikai megterhelést jelent ló és lovas illetve hajtó részére egyaránt. Lovasnak, haj tónak a fizikai és gyakorlati felkészültsége mellett, lélektani, pedagógiai állat- és állatélettani ismeretekkel is kell rendelkeznie. Sajnos ezen a téren igen nagy hiányosságok tapasztalhatók.

A teljesítmény tudatos felkészülés és összehangolt tevékenységek sorozata. A  nem technikai sporteszköz, de nem is gondolkodó lény, hanem ösztönös tulajdonságokkal és reflexekkel született állat, melyet különböző tartási és pedagógiai eszközökkel az ember a szolgálatába állított. Az idők folyamán a született ösztönök mellett szerzett szokások és feltételes reflexek is kialakultak. Ez teszi lehetővé a lovak idomítását és használatát.

 

lo-eledel

 

 

A ló idomítása

Természetesen a humán pedagógia nem azonosítható a lovak idomításával, azonban az idomítás tartalmaz humán pedagógiai elemeket is. Ilyenek például a rávezetés bizonyos dolgok felismerésére, a megismert dolgok elfogadtatása és rögzítése, a büntetés és fegyelmezés, az elismerés és jutalmazás. A siker záloga természetesen a legfőbb pedagógiai elv: a következetesség. A felsorolt tényezők közül a lovastársadalom a leggyakrabban a büntetést alkalmazza a jutalmazás helyett. Az ember felsőbbrendű lény, a ló kiszolgáltatott. A fegyelmező eszközök mindig rendelkezésre állnak. Az így tartott lónál ezek az eszközök felismerhetők a védekező, menekülő reflexek, a kelletlen megnyilvánulások alapján.


A ló jutalmazásának jelentősége

A jutalmazás jelentőségét a lovastársadalom még mindig nem ismerte fel igazán, vagy nem hisz annak eredményességében. A jutalmazás csak akkor lesz és lehet eredményes, ha következetesen és rendszeresen alkalmazzák. Már pedig a lovas illetve hajtó, a büntetésre erőfitogtatás miatt nagyon hajlamos, a jutalmazásra lusta. Pedig a következetes jutalmazás jobban rögzül, mint az alkalmi fenyítés, mely csak egy pillanatnyilag megbomlott együttműködés gyors korrekciója.


Mi sorolható a jutalmazás kategóriájába?

Tulajdonképpen minden olyan tevékenység, magatartás, akció a lovastói, hajtótól, mely a ló részéről feltétel nélkül elfogadható, bizalomkeltő és kellemes. Végső fokon így értelmezhető egy jó ülés, egy könnyű rugalmas kéz, a fokozatos követelmény, de a hang, a veregetés vagy a kézből való jutalmazás is. Egy a lényeg, a jutalmazást következetesen, minden teljesítés alkalmával és azonnal kell alkalmazni. Ezt különösen a betanítás és kiképzés alatt kell következetesen betartani. 

A jó teljesítményhez feltétlenül szükséges a  és az ember állandó érzelmi és fizikai kontaktusa és harmóniája, mely folyamatosan oda és vissza áramlik szükség szerint. Ez a töretlen kapcsolat a jutalmazás útján fejleszthető ki és tartható fenn. Saját tapasztalatomat a következőkben ismertetem. A csikóval a közvetlen személyi kapcsolatot a futószárazás megkezdésekor alakítja ki az oktató.

 

szerelmes-lo

 


Először csak szagolni!

Fontos, hogy a csikó az oktató öltözetét, kezét, a felszerelést, ostort megnézze, megszagolja. Ha ezt bizalommal megteszi, minden esetben az "úgy", "jó", vagy "jól van" szavakkal dicsérhető meg. E pár kifejezés alkalmazható máskor is, mert rövid és hanglejtése nyugtatóan hat, ha egyúttal veregetéssel, simogatással is párosul. Ezzel a módszerrel könnyen elérhető, hogy a csikó nyugodtan menjen a futószáron, megtanulja az állj, lépés, ügetés, vágta vezényszavakat és azokat végre is hajtsa. Ezek után, ha majd a lovas végre lóra ül, a vezényszavakra minden erőszak nélkül engedelmeskedik.

 

 

Ha nics répa, a macskát is megkóstolja :)

 


Sárgarépa, zab és kukorica

Valamikor a lovas kiképzés, főleg a katonai, zabos ládikó és zabos honvéd vagy segédszemély nélkül elképzelhetetlen volt. Ha a kiképző a lovat jutalmazni akarta, akkor zabos kiáltására a zabos a ló előtt termett és 1-2 harapásnyi zabbal jutalmazta a lovat és megveregette. Ma ez a megoldás nehezen alkalmazható. Én istállójáráskor, futószárazásnál, oktatásnál, lovaglásnál kis falatnyi száraz kenyérdarabokat hordok a zsebemben, és ezzel jutalmazom a lovakat "úgy", "jó" dicsérő szavakkal és veregetéssel kísérve.
A sárgarépával, zabbal, kockacukorral való jutalmazás sokkal körülményesebb és a ruházatot is szennyezi. A kockacukor a ló fogállományának sem használ, amellett, ha a ló rászokik követelőzővé válik, sőt agresszívvá válhat. Lovaglásnál a lovaim visszatekintve, kissé előrenyújtott tenyeremből is örömmel fogadják a kenyérdarabokat.

Egyszerű lélektani tapasztalat, hogy aki kap valamit, azt valamivel viszonozza is. Ez a megállapítás a lovakra is érvényes, ezért a jutalmazást a kiképzés, a lóhasználat és versenyzés igen fontos tényezőjeként kell tekinteni.

 

Nyers takarmány 

Minek a lónak nyers takarmány?
Az élő, egészséges növények és a teljes magvas szemes takarmány az ideális energiaforrás a lovak számára. A feldolgozott takarmány nem tartalmazza a szükséges baktériumokat és enzimeket. 
 

A nyers takarmány olyan táplálék, amely nagyrészt növényekből, növényi részekből áll és legalább 18% nyers rostot tartalmaz. A legelő füve és a széna a legnépszerűbb és leggazdaságosabb nyers takarmány, bár ide tartoznak a magvak és a kiegészítő táplálékok is. A szénatípusokhoz tartoznak a zöldségek, füvek és gabonafélék.

 

Mennyit adjunk a lónak?

A munkára fogott lovaknak évente kb. 1,6-2,3 tonna szénára van szükségük. Ez átlagban testsúlyuk 1%-át jelenti naponta (egy csikó szénaigénye lényegesen kisebb, kb. 0,5%-a testsúlyának.) Hogy meghatározzuk egy ló testsúlyát, a szíve kerületének kétszeresét szorozzuk meg a testhosszával és osszuk el 330-cal. Ha ez a szám 408 kg, akkor a lónak 4 kg szénára van szüksége naponta. Ez a mennyiség változhat a jó legelő és a ló által végzett munka mennyiségének függvényében is.

 

lovak-esznekTápanyagok

A tápanyagösszetétel függ a fű típusától, az évszaktól és a földrajzi fekvéstől is. Vizsgáljuk meg a közeli legelőket, hogy megállapítsuk, megfelel-e a fű tápanyag-szintje a lónak. Minél érettebb a fű, annál alacsonyabb a tápanyag-tartalma. Általában a vegyes füves-zöldséges legelő ideális. Szintén figyelembe kell venni, hogy a füves mező csak legeltetésre való, esetleg lovaglásra. Egyes fűféléksokkal tartósabbak, mint mások. Rendszeresen távolítsuk el a trágyát, hogy csökkentsük a paraziták mennyiségét. A megfelelően alkalmazott komposztált trágya mindazonáltal javítja a legelő talajának minőségét, növelve szervesanyag-tartalmát, kiegészítve értékes tápanyagokkal.

 

lo-eteteseMilyen a jó széna?

A jó minőségű széna levél-szár aránya nagy, illata és kinézete friss, gyomokból, szirmoktól és szeméttől mentes, természetes élénk zöld színe van. Mielőtt odaadjuk a lónak, ellenőrizzük, nehogypenészes vagy poros legyen, különösen ha hosszabb ideje tároltuk!

 

A takarmány tápanyag-összetétele és emészthetősége

Számos tényező befolyásolja a széna termelődését és növekedését, csakúgy, mint a minőségét. Néhány ezek közül:

  • a földrajzi régió,
  • a csapadék,
  • napfény mennyisége,
  • a talaj.

betakarítás ideje és a növény érettsége határozza meg a széna tápértékét és emészthetőségét. A jó minőségű széna több tápanyagot tartalmaz és kisebb valószínűséggel okoz kólikát. Habár a tavasszal használt széna emészthető a legkönnyebben, mégis a harmadik, őszi kaszálás tartalmazza a legtöbb tápanyagot.

 

 

 

 

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 21391
Hónap: 322
Nap: 5